Przepraszam za późną odpowiedź, co jakiś czas ma się obowiązki rodzinne.
Tunelowanie jest to proces wiercenia osiowego promienia. Następnie nawierconu "tunel" moczę i wypełniam takim włoskim klejem poliuretanowym w małej aluminiowej tubce (nie mogę jasniej bo Admin będzie miał uzasadnione pretensje). Jak już klej "stwarnieje" (w rzeczywistości tworzy miękką gąbczastą, bardzo lekką piankę o właściwościach gumy) to nadmiar odcinam i mam obniżoną masę przodu promienia bez usztywnienia go.
Sztyftowanie jest to proces doważenia przodu strzały. Zaczyna się od nawiercenia tunelu, a następnie wprowadzam do niego odpowiednią ilośą drutu ołowiowego o średnicy 1 mm (ja mam wędkarski, ale każdy niech robi po swojemu), tak aby uzyskaą właściwe wyważenie bez grotu (PW1), następnie tunel moczę wodą, drut smaruję klejem poliuretanowym piankującym (dla drzew miękkich świerk, sosna, cedr, osika używam ten włoski, dla twardych takiego kleju poliuretanowego do wszystkiego, pakowanego po 250 g, produkcji Szwedzkiej, kupowanego w Jula) umieszczam w tunelu. Po wyschnięciu odcinam nadmiar kleju.
Dalej promienie traktuje normalnie. Uwaga dla pracujących z Cedrem: po nawierceniu każdorazowo trzeba "tunel" wypłukaą aceronem za pomocą strzykawki z igłą lekarską.
_________________ Kto coÂś robi, ten coÂś zrobi.
|