Ok, pozwoliłem sobie napisać osobnego posta na temat treningów, bo kwestia którą chcę poruszyć jest jakościowo różna od zwykle poruszanych w "Spotkaniach klubu". Dla nowych osób lub gości dodam, że jestem tzw "prezesem klubu" ;) i jednym z założycieli.
Klub słabo funkcjonuje od pewnego czasu, spotkania nie odbywają się. To są fakty :) Wyniknęło to zapewne z kilku przyczyn - głównie losowych - nad którymi nie ma co się rozwodzić. Ale wypada zapytać: co dalej?
Mamy kilka opcji organizacji spotkań klubowych:
1) Mamy dostęp do profesjonalnych torów łuczniczych na Płaszowiance. Dostęp jest płatny (60zł miesięcznie), jednak oferuje możliwość: nieograniczonego wstępu na tory, uczestnictwa w treningach Płaszowianki z trenerem łucznictwa klasycznego, korzystania z hali w zimie jak każdy członek klubu.
Obecnie też trwają rozmowy między KKŁT reprezentowanym przeze mnie a Płaszowianką, w celu ustalenia korzystniejszych warunków. Sprawa jest w toku.2) Możemy przenieść się na wybrane tereny zielone, jak za starych, dobrych lat. Oznaczałoby to mniejszą wygodę, więcej zgubionych strzał oraz większe ryzyko np wypadku. Ale jest to kwestia do przemyślenia. Z mojej strony mam do zaproponowania dwa tereny: łąki nowohuckie oraz tereny między Portem Płaszów a ulicą Na zakolu Wisły, które nie są przetestowane, ale wydają się obiecujące. Temu rozwiązaniu jestem niechętny, ale lepiej strzelać gdziekolwiek niż nie strzelać w ogóle.
3) Ktoś mógłby zorganizować jakiś teren zielony razem ze zgodą na strzelanie - ale kto i gdzie tego nie wiem i do tej pory nikt niczego sensownego nie zaproponował. Ale trzymam kciuki.
Co zyskujesz strzelając z KKŁT?a) motywację do trenowania łucznictwa :)
b) możliwość wymiany doświadczeń z doświadczonymi łucznikami i możliwość umówienia się ze mną na konsultacje łucznicze, o ile uznasz, że mogę Cię czegoś nauczyć,
c) możliwość testowania sprzętu na treningach,
d) możliwość brania udziału w wyjazdach na turnieje, organizowanych przez klub, plus startowanie w klubowych drużynach :)
e) możliwość brania udziału w klubowych turniejach i zorganizowanych treningach, prowadzonych przez doświadczonych łuczników,
f) możliwość zdobycia Odznak KKŁT za osiągnięcia treningowe
Jakie są obowiązki klubowicza?Regularne trenowanie z klubem, przestrzeganie regulaminu dot. bezpieczeństwa, uczestniczenie w składkach klubowych (ok 20zł na półrocze) organizowanych w zależności od potrzeb lub poświęcenie swojego czasu na reperowanie klubowego sprzętu.
Po co to wszystko?Chciałbym by czytający forum wypowiedzieli się, czy mają ochotę strzelać z KKŁT i na jakich warunkach. Przede wszystkim musimy mieć potwierdzoną grupę ludzi, bo to właśnie społeczność zgromadzona wokół strzelania generuje motywację do organizowania czegokolwiek :)
Zwykle treningi odbywały się raz w tygodniu, w niedzielę o 12 (w zimie) lub o 16 (latem), ale to jest też sprawa do negocjacji.
Zapraszam do wpisania się tu lub na naszym profilu facebookowym :)